Su arıtımı için yeni, kimyasal madde içermeyen, enerji tasarruflu bir dezenfeksiyon (mikroplardan arındırma) ve oksidasyon (yükseltgeme) sistemi. (Nanonox®)
Farkı fotokalitik su artıma sistemlerinin yapılarının karşılaştırması bağlamında, bir tanesi özellikle etkili ve çok yönlü kullanılabilir olarak kabul edildi. Mercaform firmasının Nanonox® sistemi, beraberindeki tüm kimyasal ve mikrobiyolojik araştırmalarda; benzer fotokatalitik arıtma sistemlerinden açıkça üstündü ve klor dioksit gibi kimyasal sistemlerin etkinlik derecesine ulaştı.
Nanonox® cihazının kullanılması sayesinde, dezenfeksiyon, kimyasalar oksijen ihtiyacının (KOİ) azaltılması, biyolojik oksijen ihtiyacının (BOİ) azaltılması, istenmeyen oksitlenebilir organik bileşiklerin (toksinler, antibiyotikler, pestisitler) uzaklaştırılması, boruların ve su borularının biyoflimden temizlenmesi, botu ve ekipman üzerindenki kireç birikintilerinin azaltılması, çözünmüş iki değerlikli maddelerin arttırılması, sulu çözeltideki metal katyonların arttırılması, viral (virüs içeren) ve bakteriyel (bakteri içeren) yükün azaltılması, sudaki demir ve manganez iyonlarının azaltılması, çözünmüş oksijenin (DO) arttırılması ve / ya da sudaki alkalinitenin kontrolü ve ayrıca kanalizasyondan hidrojen sülfürün azaltılması gibi çeşitli su arıtma hedeflerine ulaşabilir.
Su kalitesinin önemli bir parçası; suyun, zararlı mikroorganizmalardan, kalıntılardan ve kirleticilerden arındırılmış güvenli ve zararsız biçimde sağlanmasıdır. Bu bakımdan; iyi işleyen bir su arıtma sistemi, zararlı kalıntılar bırakmadan dezenfekte edici ve oksidatif bir etkiye sahip olmalıdır. Böyle bir su arıtma sisteminin bir diğer arzu edilen özelliği; su kanallarındaki ve borulardaki biyofilmlerin tamamen yok edilmesi önlenmesidir.
Klor brom yada bunların türevleri gibi kimyasal oksitleyici maddelerin kullanılmasıyla; biyolojik olarak parçalanamayan maddeler, kimyasal oksidasyon yoluyla çevreye uyumlu, parçalanabilir ürünler haline gelebilir ve zararlı mikroplar; yoğunluğuna bağlı olarak daha fazla ya da daha az ölçüde öldürülür. Anacak kimyasal oksitleyici (ajanların) maddelerin kullanıcı; jeneratörleri; boyutları ve ozon üretimi için yüksek enerji gereksinimleri nedeniyle yalnızca belirli durumlarda kullanılabilir.
Suyun mikroplardan kimyasal madde kullanılmadan arındırılması yöntemlerinde; ultraviyole (UV) ışınlama, çoğunlukta 254nm’lik UC-C (morötesi/ultraviyole/kısa dalga boylu) ışık kaynakalrı sıklıkla kullanılır. Bununla birlikte, radyasyonun mikrop öldürücü etkisi; UV labmasına olan mesafe ile adsorpsiyon ve saçılma nedeniyle sulu ortamda giderek daha hızlı bir şekilde kaybolmaktadır. Üstelik, sudaki zararlı organik maddeler neredeyse hiç dokunulmadan kalır.
Bu Dezavantajı gidermek üzere; UV-C (ultraviyole-C) ışınlanması yoluyla yüksek oksidasyon potansiyeline sahip olan ve daha sonra da suyun içine verilen bir hava akışımını etkinleştirmek için çeşitli fotokatalitik su artıma sistemleri geliştirilmiştir. Reaktör odasında manyetik alan ve yüzey kaplaması olsun ya da olmasıni çeşitli tasarımlardaki bu sistemler; iyi bir mikrop öldürücü etkiye ve zayıf ile orda oksidasyon potansiyeline sahiptir.
Bu sistemlerle karşılaştırıldığında bu yenş arıtma yönetemi, önemli ölçüde daha yüksek ve daha kararlı bir oksidasyon potansiyeline ulaşır ve bazı durumlarda kimyasal arıtma yöntemlerini bile aşar.